Sunday, October 25, 2015

5 Ramuan Herba Khas Atasi Masalah Sakit Tekak Anda

#1. Chrysanthemum TeaTumbuhan herba ini bersifat seperti 'antivirus semulajadi' yang mana sesuai dijadikan sebagai minuman teh dan mampu melegakan sakit kepala yang kebiasaannya disebabkan jangkitan virus.
Rasanya yang 'ringan' dan mempunyai aroma wangi bunga serta rasa yang menyegarkan

Mengamalkannya beberapa gelas sehari setiap beberapa jam, mampu melegakan tekak yang gatal.#2. Kunyit (turmeric)Satu lagi ubat yang baik untuk sakit tekak adalah kunyit, yang mempunyai ciri-ciri antiseptik dan anti-radang yang kuat.

Cuba mana-mana resipi ini dengan kunyit untuk mengubati sakit tekak anda:-

- Campurkan satu perempat sudu teh daripada serbuk kunyit ke dalam segelas air suam. Minumnya perlahan-lahan pada waktu pagi semasa perut kosong. Amalkan ini sekali setiap hari selama tiga atau empat hari.

- Selain itu, anda boleh menambah satu sudu teh serbuk kunyit dan satu sudu teh serbuk lada hitam ke dalam segelas susu panas dan minum sebelum tidur.

- Anda juga boleh berkumur dengan kunyit untuk melegakan tekak yang tidak baik. Menambah satu setengah sudu teh serbuk kunyit dan satu setengah sudu teh garam ke dalam segelas air suam dan kacau dengan baik. Berkumur dengan campuran ini dua kali sehari.


Susu dicampur bersama dengan serbuk kunyit dan serbuk lada hitam#3. BawangBawang putih mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antiseptik bersama-sama dengan ciri-ciri perubatan lain yang boleh membantu merawat atau mencegah sakit tekak.

Makan bawang putih mentah setiap hari untuk melepaskan bahan kimia yang dikenali sebagai allicin yang membantu membunuh bakteria yang menyebabkan sakit tekak.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan minyak bawang putih. Tambah beberapa titik minyak bawang putih ke dalam satu perempat cawan air dan berkumur dengannya sekali sehari.


Minyak bawang putih
#4. Halia, madu dan minuman lemonRamuan yang boleh dibuat di rumah. 
Campuran 1 sudu teh setiap serbuk halia dan madu, 1/2 cawan air panas, dan 1/2 jus lemon diperah. Tuangkan air ke atas halia, kemudian tambahkan jus lemon bersama madu, dan seterusnya bolehlah dibuat ubat berkumur.

Madu akan melapisi saluran tekak dan juga mempunyai ciri-ciri antibakteria manakala lemon adalah tinggi dengan vitamin C, yang mengaktifkan sistem imun yang kuat dan meneutralkan radikal bebas dalam badan anda. 
Dari sudut lain, halia, adalah sangat berkesan menyebabkan anda berpeluh dan mengeluarkan toksin dalam badan anda, yang amat membantu apabila anda mempunyai demam atau selesema.#5. MaduMadu mempunyai ciri-ciri antibakteria, yang boleh melawan jangkitan dan mempercepatkan proses penyembuhan. 
Ia juga berfungsi seperti osmosis hipertonik, yang bermaksud bahawa ia membantu mengeluarkan cecair dari tisu radang dan dengan itu mengurangkan bengkak.

Tambah 1-2 sudu besar madu untuk satu cawan air panas dan minum beberapa kali sehari. 
Anda juga boleh menambah madu ke dalam secawan teh herba kegemaran anda. Sebelum tidur, makan satu sudu teh madu kerana ia akan memberikan anda rasa yang menenangkan dan membantu anda tidur.